Er zijn zo veel boeken met Leica als onderwerp geschreven, dat het niet moeilijk is er een kleine bibliotheek meet te vullen.
Jaarlijks Leitz catalogi
Als eerste noem ik de catalogi die Leitz al vanaf het begin maakte. Deze catalogi bevatten een beschrijving van alle beschikbare producten. Veel van deze producten werden geïntroduceerd met een plaatje zodat je eenvoudig kunt zien hoe het product er uit zag. Alle producten hadden hun eigen Leica code (zie Leica weetje 2). Catalogi waren er in verschillende talen en met of zonder verkoopprijzen. Vaak was er een inlegvel voor de prijzen. Leica Camera publiceert dergelijke catalogi nog steeds.
Leica magazines
Al vanaf mei 1932 publiceerde Kurt Emmermann tweemaandelijks het blad ‘Die Leica’. Dit blad is uitgegeven tot in 1942. Veel kanten van de Leica werden belicht zoals nieuwe producten, het gebruik van Leica en toebehoren, het ontwikkelen van Leica films enzovoort. En heel veel foto’s gemaakt door Leica enthousiastelingen. Naast Leica als product kwamen veel aspecten van het toenmalige leven aan bod. Natuur, mensen, reizen en cultuur kregen een plaats in het blad. Schliemann produceerde een herdruk van deze bladen in vier delen (ISBN 3-88771-000-2).
Vanaf 1949 gaf Leitz zelf een tweemaandelijks magazine uit (Leica Fotografie) met ruwweg dezelfde inhoud als ‘Die Leica’. Later werd het een internationaal blad LFI Leica Fotografie International. Tegenwoordig ligt daar nog meer het accent op de foto’s zelve.
Boeken over het gebruik van een Leica
Al vanaf 1930 publiceerde Fritz Vith het 306 pagina’s dikke Leica Handbuch in zakformaat met alle details van de Leica producten, hoe camera’s en lenzen te gebruiken. Belangrijke elementen waren ook: het ontwikkelen van films, het vergroten en projecteren van foto’s en dia’s. Er bestaat ook een Engelse versie van het boek. In elk geval tot en met 1940 bestond het boek in regelmatig herziene versies.
Leica Manual (Engels) door Willard D. Morgan & Henry Lester. Vanaf 1935 tot 1973 zijn 15 edities van dit boek gepubliceerd. Naast de gebruikelijke onderwerpen als het gebruik van de camera en lenzen en het ontwikkelen van films, kwam ook het gebruik van Leica op specifieke terreinen zoals, onderwater fotografie, medische fotografie en fotografie van postzegel verzamelingen aan de orde. Van 300 tot meer dan 500 pagina’s.
Günther Osterloh schreef boeken over (Leica R) Angewandte Technik.
Boeken over specifieke Leica’s
Richard Hunecke schreef boeken over de M6, M6TTL, M7. Theo Kisselbach en Theo Scheerer over de Leica M en de Leicaflex, Kenneth Tiding over de Leica M3, Jonathan Eastland over de Leica R8, Heinz von Lichem over de Leica R4 enzovoort.
Het verzamelen van Leica en Leica geschiedeins
Hoove Collectors books publiceert vele boeken over het verzamelen van camera’s, waaronder de Leica.
De standaard over het verzamelen van Leica’s is van Dennis Laney: Leica collectors guide.
Verder brengt Hoove pocket boeken over Leica toebehoren, Internationale prijsgidsen voor Leica verzamelitems en het Leica zakboek met details over iedere camera en lens door Leitz gemaakt. Vooral de MTF grafieken van nagenoeg alle (versies) van Leica lenzen zijn de moeite waard.
Hoove publiceert ook herdrukken van oude brochures en gebruikershandleidingen.
James Lager schreef drie prachtige boeken: Leica Illustrated guide 50 1925 1975, Leica Illustrated guide II, Lenses, Accessories & Special Models and Leica Illustrated guide III M and Leicaflex lenses/special models and Accessories.
Paul Henry van Haesbroeck schreef zijn standaard werken over Leica:
- Das grosze Leica-Buch. Entstehung und Entwickelung des gesamte Leica –Systems (ook in het Engels uitgegeven)
- Leica a history illustrating every model and accessory
- Leica Rare and unusual screw mount Leicas and accessories.
G. Roggliatti schreef geschiedeins boeken over Leica zoals: Leica 1925 1975 ein Handbuch für die Sammler, The first 50/60 etc. years of Leica.
Een prachtig boek ‘Leica Collection’ is geschreven door Shinici Nakamura. Het behandelt veel speciale Leica modellen. Prachtig gefotografeerd en beschreven.
Overige boeken
Dan zijn er nog boeken over:
- Leica Camera repair handbook door Thomas Tomosy.
- Barnacks erste Leica. Das zweite Leben einer vergessenen historischen Kamera door de zoon van Theo Kisselbach: Hans-Günter Kisselbach.
- Boeken over Leica prominenten zoals Oskar Barnack die de oer Leica ontwikkelde en Max Berek die de lenzen van het eerste uur ,waaronder de Elmar 3.5 5cm, berekende.