Leica weetje 14: Leica 1 Model C

De eerste Leica die Leitz met een verwisselbare lens leverde is de Leica 1 Model C. Op deze camera leverde Leitz drie lenzen: de 3,5 cm Elmar, de 5 cm Elmar (beiden met een diafgrama van 3.5) en de 13,5 cm Elmar 4.5. 

Het meest in het oog springende verschill tussen de 1A en de 1C was het ontbreken van de hockey stick voor vergrendeling van de oneindig afstelling op de Leica 1 model C.

De eerste Leica 1 type C modellen, en de leverbare lenzen waren niet gestandaardiseerd. Dat wil zeggen dat de lenzen alleen gekalibreerd waren voor 1 specifieke camera. De laatste drie cijfers van het serienummer van de Leica 1 type C werden in de lens gegraveerd, zodat duidelijk was bij welke camera deze lens hoorde (mocht men er meer dan één van hebben!). Een complete serie van camera en de drie bijbehorende lenzen is zeer gezocht bij verzamelaars, aangezien er slechts 2995 van deze niet gestandaardiseerde camera’sverkocht werden. Niet alle kopers zullen alle drie bijbehorende lenzen hebben gekocht, en de combinatie van camera en lenzen zal in de loop van de tijd vaak niet meer bij elkaar gebleven zijn. Een complete set is dus uitzonderlijk.

Toen Leitz het standaardisatie proces in 1931 onder controle had werden camera en lenzen onderling uitwisselbaar. Dit is het geval vanaf serienummer 65001.

De lenzen voor de 1 Model c zijn niet voorzien van een meetzoekerkoppeling, omdat het meetzoekerprincipe pas bij de Leica II is geïntroduceerd. 

Tussen 1930 en 1933 zijn 10226 Leica 1 model C camera’s gemaakt.

Na 1932 bleef Leitz de Leica 1 model C produceren als de Leica Standard. Zonder meetzoeker, maar met de uittrekbare en kleinere terugwikkelspoel van de Leica II. 

Op bijgaande foto zie je een complete uitrusting van Leica 1 model C (LENEU) met 3,5 (EKURZ) 5 (ELMAR) en 13,5 (EFERN) cm, bijbehorende lensdoppen, losse meetzoeker (FOFER), torpedo zoeker (VISOR )voor deze lenzen overigens zonder parallax opheffing,  geelfilters (FIRHE),  koker voor de twee filmspoelen, 3 voorzetlenzen (ELPIK, ELPET en ELPRO) voor dichtbij fotografie en het leren koffertje.

Let op het kleine maskertje dat voor de vaste zoeker kon worden gedraaid voor gebruik van de 13,5 cm lens.

Een droom voor elke Leica fan.