Leica weetje 15: de Leica accessoires in de dertiger jaren

Laatst snuffelde ik nog eens in mijn Leica documentatie. Ik heb 4 uitgaven van de catalogus Leica Zubehör (Leica accessoires). En wel van November 1935, zonder prijzen, Juli 1937 met Duitse gedrukte prijzen in Reichsmark, (zie afbeelding 1)  Augustus 1937 met een los inlegvel met de prijzen in guldens (zie afbeelding 1)  en een van April 1939 zonder prijzen. Leitz publiceerde aparte catalogi voor lenzen, zoekers, dichtbij apparatuur, project- reproductie- en vergrotingsapparatuur.

Wat staat er zoal in deze catalogi?
Leica film cassettes, lensdoppen, correctieglazen voor oogafwijkingen, filters, zonnekappen, voorzetlenzen, draadontspanners, zelfontspanners, statiefkogelkoppen, diverse hulpmiddelen voor stereofotografie, waterpasjes, filmhulpmiddelen zoals afsnij- en oprolapparaatuur, paraattassen, lens etuis reproductie- en vergrotingsapparatuur.

Er staan zo’n 300 artikelen in deze catalogi.

De verschillen tussen de catalogi van deze 5 jaar zijn klein, terwijl er in het begin van de dertiger jaren juist heel veel vernieuwingen waren op het gebied van camera’s, lenzen en accessoires. Mogelijk heeft dit te maken met het overlijden, in januari 1936, van Oskar Barnack, die toch de motor was voor alle ontwikkelingen van de Leica. 

Naast enkele kleine wijzigingen in de presentatie van de catalogi zijn er ook enkele wijzigingen in de artikelen te vinden.

Natuurlijk volgt het aanbod de nieuwe lenzen (zoals de Xenon 5 cm 1:1,5) vanaf 1939 met filters, zonnekappen, etuis e.d. Bij de tassen zijn er speciale exemplaren voor de Leica’s met de snelspanner SNCOO) vanaf 1937. De tas voor de Leica 250 is vanaf 1939 niet meer in de catalogus te vinden. In 1939 verschijnen polarisatiefilters en wel in twee typen: één waarbij het filter op het oog wordt ingesteld en vervolgens op de lens geklemd (Pooma) en één waarbij een ring op de lens geklemd wordt en het filter zelf voor de zoeker geplaatst wordt. Daarna kan polarisatie werking door draaien aan het filter voor de zoeker worden ingesteld. Vervolgens wordt het filter naar beneden geklapt zodat het voor de lens komt in de gewenste polarisatiewerking Pooln).

In 1939 verschijnt een polsriem (Handriem). Deze riem gaat in de statiefmoer en om de linker pols. Doel is een stabielere houding van de camera, waardoor je minder bewogen foto’s krijgt. Code is Troov. Zie afbeelding 2.

Vanaf 1937 zien we bakelieten lensdosjes verschijnen. 

Na de doorbraak van de rits in de kledingbranche in 1935 kwam Leitz in 1937 met camera buidels met een rissluiting.

In 1935 en 1937 is nog de combinatie van vergrotings- en projectieapparaat getoond, terwijl er in 1939 voor is gekozen om de dan beschikbare lenzen een plaatsje in de catalogus te geven.