Na de introductie van de Leica 1 met ELMAR lens in oktober 1925 heeft Leitz nog op diverse punten de camera aangepast.
Drie belangrijke varianten:
1 Vanaf 1930 kon de klant kiezen tussen de ELMAR 3.5 5cm lens en de lichtsterkere HEKTOR 2.5 5cm lens. Leitz heeft ca. 1130 Leica 1A camera’s met deze vaste Hektor lens geleverd. Dit waren allemaal camera’s van het laatste type (zie hieronder).
2 Naast camera’s met lenzen in meters leverde Leitz ook lenzen in feet. Tot Ca serienummer 2400 hadden de ELMARS in feet een kortste afstand van 3,5 feet. Tussen 2400 en 46000 een kortste afstandsinstelling van 1,5 feet (Close focus Leica) en daarna weer 3,5 feet.
3 Er zijn vergulde camera’s (LUXUS Leica) gemaakt met in vier kleuren hagedis leer (groen, blauw, rood en bruin), in totaal waarschijnlijk 95 stuks. Daarnaast zijn er 168 camera’s met een kalfslederen bekleding gemaakt. Al deze camera’s zijn zeer zeldzaam en uitermate prijzig.
Kleinere verschillen
Naast deze grote verschillen zijn er veel kleinere verschillen tussen de LEICA 1A camera’s. Deze verschillen volgen de doorontwikkeling die het gebruikersgemak moesten verbeteren en die nodig waren in verband met externe ontwikkelingen.
Angela en Prof. Dr. Henning v. Einem onderkennen 10 varianten in hun gelijknamige boek: The 10 different variants of the classic Leica 1A with Elmar 1:3.5 F=50mm.
Het gaat te ver om deze nu allemaal te benoemen.
Knoppen: er zijn varianten in de hoogte van de doorspoel- en de terugwikkelknoppen. De knoppen zijn later grover van structuur dan in de beginjaren. Hogere knoppen en knoppen met een grovere structuur zijn eenvoudiger te bedienen.
Tijdelijk hebben de pijltjes op de knoppen ‘veertjes’ aan het einde gehad.
Vulcaniet: Het vulcaniet (de bekleding van de body) had in het begin een grovere structuur. De invoering van een fijnere structuur zorgt voor een betere grip.
Belettering: de vorm van de letters is gewijzigd. Latere versies hebben een scherptediepteschaal. Daarmee kon de fotograaf op de camera zien hoe groot zijn scherptediepte was afhankelijk van de afstands- en diafragma instelling. Daardoor hoefde hij geen tabel te raadplegen.
De bodemplaat: Deze is aangepast voor gebruik van een nieuwe filmcassette (Model B). Verder is de open en sluit knop op de bodemplaat van zwart naar chroom gegaan.
Het transportmechanisme: Ook dit is aangepast voor gebruik van cassette D. Daarnaast is het mechanisme gewijzigd waardoor het niet meer nodig was om de ontspanknop ingedrukt te houden bij het terugspoelen van de film.
De ontspanknop: In het begin tot ca. Serienummer 7000 was dit een rond bol exemplaar (paddenstoel type). Dit is zodanig aangepast, dat er een klein deukje in kwam waardoor een speciale draadontspanner beter bleef zitten. Vanaf ca. 15700 is een heel ander type ontspanknop gebruikt, waardoor de fotograaf met een meer gebruikelijke draadontspanner af kon drukken. Deze wijziging ging gelijk op met de tweede wijziging in het transportmechanisme.
Naast deze wijzigingen zijn er nog andere geweest.
Als je wilt weten welk type Leica 1A je hebt, en of deze nog de originele kenmerken heeft neem dan even contact op via de contact pagina.