Leica weetje 18 waarom Leica serienummers niet altijd iets zeggen over het model Leica!

Regelmatig zie ik advertenties op eBay, of marktplaats, waarbij een Leica II wordt aangeboden als een Leica 1a. Als je het serienummer bekijkt dan lijkt dat ook te kloppen met dat van een 1a. Hoe komt dat nu?

Als je begin 30er jaren je Leica camera naar de fabriek voor onderhoud opstuurde kreeg je automatisch een aantal nieuwe features.

Al vanaf de introductie van de Leica II in 1932 is het mogelijk om de eerdere modellen om te laten bouwen met verwisselbare lenzen en met een ingebouwde meetzoeker (Emmermann pag. 171 Jahrgang 1 Maart-April 1932). Daarbij bleef het serienummer gelijk. Het is dus heel goed mogelijk dat een vroege Leica Ia is omgebouwd naar een Leica II en III of zelfs IIIa. Naast de conversie vanaf een 1a kon ook van een II naar een III en IIIa enzovoort omgebouwd.

Als je van een 1a naar een model met verwisselbare lenzen wilde converteren, dan moet ook de lens worden aangepast en tevens de lensvatting. Naast de conversie van camera’s bood Leitz ook aan om lenzen zonder meetzoekerkoppeling te voorzien van een meetzoekerkoppeling.

Een zwarte camera bleef altijd een zwarte camera, alhoewel ook daar weer uitzonderingen op zijn. Zie https://www.l-camera-forum.com/topic/276304-leica-i-a-in-chrome-finish/ .

De latere Leica IC (dit model is een Chromen versie zonder zoeker, maar met twee accessoireschoenen en een snelste sluitertijd van 1/500) kon worden geconverteerd naar een Leica IIIF met meetzoeker en een snelste sluitertijd van 1/1000).

Wat niet veranderde was het serienummer van de camera. Daardoor kan iemand die een serienummer lijst op internet opzoekt denken dat een camera een ander type is dan volgens het serienummer zou moeten zijn.

Bij mijn Leica documentatie heb ik een Amerikaanse prijslijst voor deze conversies. De prijslijst is niet gedateerd, maar moet van 1950 of later zijn, omdat conversie naar het model IIIf al genoemd werd. Zie afbeelding 2 en 3.

Conversie vanaf de eerste Leica (1a) werd nog steeds genoemd. Van Ia naar IIIa kostte $156,= dat is inclusief aanpassing van de lens en de lensvatting.

In afbeelding 1 zie je een vroege Leica 1a die is geconverteerd naar een Leica II. In dit uitzonderlijke geval is ook de zwarte enamel top- en bodemplaat in chromen versies geconverteerd. 

Nieuws tag