Leica weetje 12 Accessoires voor bediening van de ontspanknop

Leitz heeft in de loop der jaren verschillende hulpmiddelen uitgebracht om de sluiter te ontspannen.

Zo is er een accessoire voor linkshandigen om de sluiter te ontspannen. Dit is een spoort handel die in de accessoire schoen wordt geschoven en die boven de ontspanknop hangt. Als je dan op de linkerkant van deze handel drukt gaat de ontspanner af. Is zeer zeldzaam en alleen op speciale bestelling leverbaar vanaf  1939 (Afb 2).

Er is een zelfontspanner (ABDOO), die je in de schroefdraad van de ontspanknop schroeft. Vergelijkbare modellen zijn nog steeds te koop van andere leveranciers.

Met een ingenieus kabel gestuurd accessoire kun je niet alleen de ontspanknop op afstand bedienen, maar ook de film doorspoelen; de OOFRC. Er zijn twee kabels, een voor  bedienen van de ontspanknop en een om de film door te spoelen Levering vanaf 1936 (Afb 1).

Vanaf 1958 is er een elektromagnetische ontspanner (AMTOO).

Daarnaast maakte Leitz verschillende soorten draadontspanners. De uitvoering is vooral afhankelijk van het type ontspanknop (Zie ook Leica weetje 11).

Leitz produceerde een spiegelhuis. Met één druk op de draadontspanknop kon zowel de spiegel opgeklapt worden als wel de ontspanner zelf ingedrukt worden. Uit een huis kwamen dan twee draadontspanners die op de spiegel en op de ontspanknop werden geschroefd: OZWTO *afb 3)

Draadontspanners waren in verschillende lengten te krijgen. Er waren verloopstukjes te koop voor waarmee met één draadontspanner zowel de oude als de nieuwe soorten ontspanknoppen bediend worden. Al deze draadontspanners zijn heel courant en eenvoudig op eBay of andere veilingsites te koop.

Een zeldzaam type draadontspanner is die welke je met de  mond bedient (MQUOO). Dan had je beide handen vrij om bijvoorbeeld het onderwerp dat gefotografeerd werd vast te houden (Afb 4).