Leica weetje 8: de reflexzoekers van Leica

Het meetzoekersysteem van Leica werkte niet goed voor langere brandpuntsafstanden zoals voor de Telyt 20 cm lens om twee redenen: het is bijna niet mogelijk om op grotere afstand (bv op 40 meter) het zoekerbeeldje en het meetzoekerbeeldje nauwkeurig over elkaar te leggen. Gelijktijdig is de scherpte diepte van een dergelijke lens zo gering dat het juist belangrijk is om de afstand juist in te stellen. In de begintijd van Leica waren er al camera’s die standaard een reflexzoeker hadden. De eerste reflex kleinbeeldcamera was een Kine-Exakta van het Ihagee camera concern, uitgebracht in 1936. Een jaar daarvóór bracht Leica een spiegelhuis (PLOOT) als accessoire uit. Zie foto van de PLOOT met Telyt 200 lens uit de catalogus van 1936. In eerste instantie voor gebruik met de Telyt 20 cm 1:4,5. Later kwamen lenzen met  andere brandpuntsafstanden voor gebruik met het spiegelhuis op de markt variërend van 65 mm tot 800 mm.  

Je schroeft het PLOOT reflexhuis op dezelfde manier als een lens in het camerahuis. En de lens schroef je vervolgens weer in het reflexhuis. De PLOOT heeft een matglas waar je van bovenaf inkijkt. Je ziet dan een vijf keer vergoot beeld, dat je met een extra loupe tot 30 keer kunt vergroten om zeer nauwkeurig scherp te kunnen stellen. 

Als je scherp gesteld hebt moet je handmatig de spiegel wegklappen om zodoende de weg voor het licht naar de film vrij te kunnen maken. Op dat moment zie je dus niet wat je precies fotografeert. Een andere optie is het gebruik van een dubbele draadontspanner de enerzijds de spiegel wegklapt, en anderzijds de ontspanknop indrukt. Pas later kwam Leica met een speciale zoeker voor de 20 cm Telyt. Voor andere lenzen zijn dergelijke zoekers niet uitgebracht. 

Aangezien de hele constructie zwaar is en onhandig in de hand ligt, is het zeer aan te raden om een statief te gebruiken. 

De PLOOT bleef in productie tot 1951 en werd opgevolgd door het Visoflex I reflexhuis. Dit systeem was voor schroefleica’s en voor de Leica’s met M bajonet beschikbaar. Dat werd een uitgebreid systeem, met onder meer een balgapparaat.