Leica weetje 9: de waardebepaling van Leica apparatuur

Leica apparatuur is behoorlijk waardevast. Het wisselt wel een beetje in de loop der tijd, maar als je oudere Leica apparatuur koopt blijft het meestal zijn waarde behouden. In de praktijk blijkt, dat echt bijzondere Leica camera’s en lenzen in waarde stijgen. Ook, vooral accessoires uit de begintijd van Leica stijgen behoorlijk in waarde.

Voor camera’s en lenzen kijk ik zelf altijd op de site https://collectiblend.com. Op deze site staan ruim 26000 cameratypes en meer dan 4000 lenzen van bij elkaar ruim 2200 fabrikanten.

Zij volgen een aantal belangrijke veilinghuizen die regelmatig fotoapparatuur aanbieden. De belangrijkste zijn Westlicht Auction (Wenen,  gespecialiseerd op hoogwaardige, veelal Leica apparatuur), LP Foto auction (Zweeds, waar je vaak voor relatief lage prijzen Leica apparatuur vindt, de kwaliteit is vaak wel wat minder dan bij Westlicht), Fotografica Auction Frankfurt (ook daar vind je nog wel aantrekkelijkere prijzen).

Collectiblend geeft de prijzen aan in 3 categorieën: 

1 Average

2 Very good: Hierbij vertoont de camera en/of lens lichte sporen van gebruik.

3 Mint: de apparatuur heeft slechts zeer lichte of geen sporen van gebruik, maar is niet nieuw.

De veilinghuizen die Collectiblend volgt maken ieder weer van een eigen waarderingssysteem gebruik. 

Kijk maar eens op https://collectiblend.com/Cameras/Collectiblend.php hoe Collectiblend de prijzen bepaalt.

Let bij Collectiblend wel goed op of er recente veilingen van een camera geweest zijn. Als het bijvoorbeeld een niet heel bijzondere camera betreft uit de 90’er jaren en de laatste keer dat er een exemplaar begin 2000 is geveild, dan zal de huidige (2019) prijs waarschijnlijk veel lager liggen.

Collectiblend geeft  zelf ook McKeown’s Camera Price Guide als belangrijke bron aan. Dit is een prijslijst in boekvorm. De laatste uitgave is van 2004 en daardoor niet up date.

Mckeown is bezig aan een totaal nieuwe versie. Deze krijgt 4 delen en 4 tot 5000 pagina’s en 100.000 cameramodellen. Natuurlijk een schat aan informatie. De prijs is daar ook wel naar, naar schatting minimaal $ 400. Zij overwegen ook om een digitale volledig doorzoekbare versie te maken. Daar moet je dan een jaar abonnement voor betalen. Ik ben benieuwd welke keuze zij gaan maken en wanneer deze nieuwe versie klaar is.

Naast deze bronnen zijn er ook onafhankelijke taxateurs. Voor nadere informatie neem even contact met me op.